Az oldal cookie-kat (sütiket) használ.  További információkért kattintson ide!

Termékek Menü

widgetek

Sövényvágók

Túl a sövényen - és amit a vágásról tudni érdemes!

A kertünkben egy gondos, ápolt sövény igazi ékesség. A formára vágás azonban már macerás munka, főleg, ha rosszul megválasztott géppel tesszük azt.

Szeretnénk most segítséget nyújtani abban, hogy melyik géppel és milyen módon érdemes a vágást elvégezni, hogy pontosan olyan képet adjon a kertünk, amit minden nap látni szeretnénk.

Amit a sövényről érdemes tudni:

A tavaszi és őszi sövényvágás nem csak esztétikailag szükséges. Tavasszal a növekedést, ősszel pedig a télre való felkészülést támogatja.

Egy formára vágott sövénnyel, akár a kerítésünket is helyettesíthetjük. Több munkát igényel, mégis érdemes vele foglalkozni, hiszen egy igazán szép, élő és zöld felületet teremtünk vele.

Egy szépen mutató sövény pedig igazi éke lesz a házunknak. 

Kertszobrászati munkák közé tartozik a növények alakra, formára vágása. Egyedi sövények, bokrok esetén, gömb, tojás, gúla vagy igény szerint bármilyen más formát nyírunk, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.

Tudtad?

  • A magasabb növények oldalfalát enyhén befele döntve nyírjuk, hogy az alsó részeket is egyformán érje a fény, így a növény megmenekül a felkopaszodástól.

  • A gyors növekedés miatt évente kétszer, de akár ötször is elővehetjük a sövényvágót.

  • Érdemes mind metszéskor, mind sövényvágáskor fertőtleníteni a gépeket, szerszámokat ezzel megakadályozva az esetleges fertőzések, kórokozók terjedését.

  • Figyeljünk arra, hogy az új hajtásokat ne vágjuk vissza, egészen addig, míg el nem érik a félfás állapotot. Ezt az állapotot onnan ismerjük fel, hogy az ág ugyan már szilárd, de inkább hajlik, mint törik.

+1 tipp:

Mindig alul kezdjük, földközelben, és fokozatosan haladjunk fölfelé a sövényen, így a levágott hajtások könnyebben lehullanak a földre, nem akadnak fönn a még nyíratlan, kihajló ágakon. Ha a földön állva végeztünk, akkor hozzuk a létrát.

 

Környezetvédelem és a kerti gépek.

A benzines kerti gépekkel nehezen egyeztethető össze a környezetvédelem, ha a természetbe kibocsátott anyagokat vesszük figyelembe. Az akkumulátoros termékeknek számos előnye van: biztonságosabb, kényelmesebb és emellett a környezetünket is kevésbé terheli. A kipufogógáz mentes üzem és az alacsonyabb zaj széleskörű felhasználást tesz lehetővé.

Így talán a szomszédokat sem zavarja, ha több órát járatod a gépedet.

Az üzemanyagra, kenőanyagra elköltött összeg felhasználástól függően, akár már rövid időn belül is kompenzálja a vásárláskor felmerülő többletköltséget.

 

+ 5 előnye az akkus sövényvágónak:

Egy akkus gépnél csak a lényegre kell figyelni.

  • Nincsen akadályozó kábel.
  • Nem kell a hosszabbítóval bajlódni, benzint újratölteni.
  • Nincsen füst vagy kellemetlen szag.

Az akkumulátorral kiszámítható ideig használhatod a sövényvágódat. Ha pedig biztosra szeretnél menni egy pót akkumulátorral ezt, megteheted.

Az akkumulátoros gépek kompatibilitása miatt több száz gépet egyetlen akkuval és töltővel használhatsz.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus