Az oldal cookie-kat (sütiket) használ.  További információkért kattintson ide!

Termékek Menü

widgetek

Milyen fűnyírót válasszak?

    Segítünk fűnyírót választani!

Fűnyíró vásárlásakor számos tényezőt figyelembe kell venni. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és megválaszoltuk azokat.
Olvassa el cikkünket, segítjük Önt a választásban!

kert mérete és elrendezése az elsődleges szempont.
A kert mérete alapján kell kiválasztani a fűnyíró vágószélességét, ezt az adatot a termékekhez rendelt táblázatban találja.

Logikusnak tűnhet minél nagyobb vágószélességű fűnyírót választani a gyorsabb és könnyebb munka érdekében, azonban ha,  a kertben sok a szűkös vagy  keskeny terület,

a nagy vágószélességgel rendelkező fűnyíró megnehezíti a dolgát. 

Vágószélesség:

Kicsi (32-36 cm) vágószélesség

Legfeljebb 200-300 m2-es nagyságú gyepfelületre ajánlott. 

Méretük, teljesítményük kisebb, mint társaiké.

Közepes (40-42 cm) vágószélesség

Legfeljebb 500-600 m2-es terület karbantartására ajánlott

Nagy (51 cm) vágószélesség

Ajánlott 600-1000 m2-es gyepfelületek megdolgozására. 

A nagyobb munkaszélességgel (40-51 cm) bíró gépek egyértelműen nehezebbek is. Használatuk során súlyuk nehezebbé teszi a munkavégzést, nehezebb őket tolni főleg dombos területeken. 

Javasoljuk válasszon önjáró modellt, ezeknek a gépeknek hajtott kerekei vannak, ezáltal lényegesen lecsökken a toláshoz szükséges erőkifejtés. 

Milyen motorral hajtott fűnyíró a legpraktikusabb az Ön számára?

Az elektromos fűnyírók olcsók, könnyűek, csendesek, de használatuk során a kábel korlátozza a szabad mozgást. 

Nagy kiterjedésű, fákkal, virágágyásokkal, cserjecsoportokkal tagolt kertbe azonban praktikusabb a kábelmentes, benzinmotoros fűnyíró. 

Bár lényegesen nehezebb, drágább, sőt hangosabb is, és nem éppen környezetbarát, de erősebb motorja miatt elhanyagolt területekkel is könnyen elbánik. 

Kiváló megoldást kínálnak az akkumulátoros típusok, egy feltöltéssel 500-700 m2-es területen folyamatosan lehet dolgozni velük. 

Fűgyűjtés, mulcsozás, oldalkidobás?

A legtöbb modell már rendelkezik fűgyűjtő kosárral, melynek számtalan előnye van:

  1. A leghasznosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy a gyommagvak szétterítését elkerülhetjük, csökken az allergiát okozó pollenszétszóródás és a kavicsfelverődések, sérülések veszélye is. 
  2. Elhanyagolt, ritkán nyírt, zsombékos területen célszerűbb inkább az oldalkihordós típust választani, értelemszerűen a gyűtőkosár sokkal hamarabb megtelik és gyakrabban kell üríteni.
  3. Kerülje a túl gyakori mulcsozást, mert fokozott mértékben gátolhatja a fű oxigén és napfény ellátását!
  4. Javasoljuk, hogy ebben az esetben szerezzen be megfelelő gyepszellőztetőt vagy gyeplazító alkatrészt, amellyel a negatív hatásokat kivédheti.


+ 1 Tipp: 

Tiszta terület esetén, érdemes havonta egyszer-kétszer gyűjtőkosár nélkül füvet nyírni és 1-2 cm-es nyesedékmulcsot hagyni a gyepfelületen.

A mulcs nyáron árnyékolja a füvet, és némi humusszal gazdagítja a talajt. Kerülendő a túlzásba vitt mulcsozás, ugyanis a talajfelszínre visszakerült fűből úgynevezett filcréteg képződik, 

mely megakadályozza a fű oxigénellátását és a napfénytől is elzárja.

Megfelelő fűnyíróval a fűnyírás valamennyi kerti teendő megkoronázása.

Palást és korona helyett azonban jobban esik egy kis limonádéval megünnepelni a jólvégzett munkát, amelyet egy remek készülékkel öröm lesz újra elvégezni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus